Primera Mostra de Cinema Llatinoamericà de Sant Feliu

Del 27 al 31 de març el CineBaix acollirà dotze pel·lícules de nou països llatinoamericans i quatre cinefòrums

Fa nou anys que a Sant Feliu de Llobregat es manté un focus de resistència del setè art, el CineBaix. Aquest projecte autogestionat i assembleari presenta, el proper 20 de març, la primera Mostra de Cinema Llatinoamericà. Tot un repte que del 27 al 31 de març permetrà veure dotze pel·lícules acompanyades de cinc fòrums.

El CineBaix de Sant Feliu de Llobregat comença una nova aventura fílmica que aquesta vega vol apropar als espectadors el cinema llatinoamericà. Del 27 al 31 de març tindrà lloc la primera Mostra de Cinema Llatinoamericà, una iniciativa local que cobrirà un espai buit, ja que actualment no hi ha cap mostra similar a la província de Barcelona.

La presentació serà dijous 20 de març amb Nostalgia de la luz, del director xilè Patricio Guzman. Seguint la fórmula de la Mostra de Cinema Àrab organitzada també per CineBaix, aquesta sessió serà gratuïta. De la mateixa manera, la inauguració del 27 de març també serà gratuïta i per a la resta de projeccions es pot escollir entre un abonament o l’entrada per cada sessió.

Veterania i joventut

Nostalgia de la luz és una petita joia cinematogràfica on el veterà Patricio Guzmán explora la recerca del passat que fan astrònoms, arqueòlegs, víctimes de la dictadura en un mateix espai, el desert d’Atacama. El director de La Batalla de Chile, La memoria obstinada i Salvador Allende —entre altres títols— torna sobre la qüestió de la memòria històrica xilena, però ho fa d’una manera completament diferent de la que els treballs documentals ens tenen acostumats.

La pel·lícula inaugural, El lugar más pequeño, de la jove Taiana Huezo, també s’aproxima a la memòria. Una mirada a l’experiència quotidiana d’un grup de supervivents del conflicte salvadoreny que evoquen la infància de Huezo a Cinquera. Un petit poble que assetjat pels paramilitars va quedar deshabitat. Un film que no intenta elaborar una cronologia de la guerra, ni alçar una denúncia que reparteixi culpes i responsabilitats. El lugar más pequeño parteix dels fets principals i les xifres esgarrifoses, per passar d’immediat al relat dels qui van viure la dimensió de la tragèdia. El debat posterior anirà a càrrec de Mauricio Godoy, cineasta i professor de la Universitat Catòlica Pontifícia del Perú.

La Mostra

El divendres 28 el convidat és Miguel Leon, guionista de Bagatela (Colòmbia), un film que repassa amb ironia l’aplicació de la justícia colombiana als petits criminals. Aquell mateix dia es passaran, Heli, que transita per la violència a Mèxic, i Xingu que relata l’arribada de l’home blanc a l’Amazones brasilé.

En els darrers anys Mèxic, Brasil i Argentina han anat desenvolupant una indústria cinematogràfica encarregada de fer pel·lícules capaces d’arribar als mercats internacionals. És el cas de El médico alemán (Argentina), que compartirà cartellera, el dissabte 29, amb dos títols que contrasten des d’un punt de vista pressupostari, però no en qualitats artístiques. D’una banda la peruana Sigo Siendo, de Javier Corcuera on es farà un fòrum amb Ana Prada, guionista de la pel·lícula. De l’altra la La llegda a de Karla (Nicaragua), de Koen Suidgeest i que comptarà amb la presència del director.
El diumenge 30 serà el torn de les pel·lícules revelació. La xilena Gloria compartirà tarda amb la veneçolana Pelo malo. Ambdues han arribat a les cartelleres gràcies als premis internacionals i al boca-orella. El debat de diumenge anirà a càrrec de Marco Aparicio, professor de drets constitucional i assessor en els processos polítics de l’Equador i Bolívia.

Un lloc per a la memòria

Les pel·lícules reservades per al dilluns 31 s’emmarquen dins la categoria de clàssics. Es tracta de la mexicana Los Olvidados de Luís Buñuel i la cubana Memorias del Subdesarrollo de Tomás Guitiérrez Alea. Una oportunitat per veure en sala dues pel·lícules que han marcat la història del cinema llatinoamericà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s