Dziga Vertov*

De tots les arts el cinema és el més important. La revolució russa i la invenció del cinema tenen gestacions temporalment paral·leles. No és d’estranyar doncs que per una nova societat que vol superar el model d’explotació capitalista el cinema es presenti com una eina essencial. Una eina capaç d’educar i formar les masses que vivien en a ignorància per voluntat expressa de l’antic règim.

En aquest pla Dziga Vertov concep el cinema com una eina del socialisme revolucionari per transmetre les idees de la revolució. I ho fa no només pensant en la composició d’un pla, sinó en la idea que resulta d’unir dos plans. Així durant els primers anys investiga amb els intertítols i la relació amb la imatge. Utilitza l’intertítol no només d’una forma explicativa, sinó en contraposició, en contradicció amb la imatge. Aquesta tasca la realitza després de servir com a voluntari durant la Revolució d’Octubre, on s’encarrega de muntar petits films d’agitació i propaganda en un tren que recorria el territori rus. Un cop a Moscou posa en pràctica els seus coneixements i els seves teories als Kinodelia, un diari soviètic. Trobareu més informació a: ARTE RUSO i a Misteriosoobjetoalmediodia.

Kino-Pravda (1925)

La sisena partd el món (1926)

Amb el Tren Vermell, recorre el territori rus observant i captant el naixement d’una nova societat. Alhora investiga i crea amb un nou llenguatge artístic. El cinema i la revolució russa, fan les primeres passes juntes de la mà de Vertov. Així concep L’home de la càmera, la primera pel·lícula sense intertítols.

L’home de la càmera (1929)

Entusiasme (1931)

Tres cants a Lenin (1934)

[* Notes i apunts de les classes de Mercedes Álvarez a l’MDC9]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s