Cuba: Un Parlament renovat amb importants reptes de futur

L’illa caribenya va celebrar eleccions al Parlament diumenge passat. Ara es plantegen nous reptes de futur que van més enllà de les reformes econòmiques.

Un home observa les fitxes dels Candidats a Cojímar a l'Havana de l'Est / Mireia Salgado

Un home observa les fitxes dels Candidats a Cojímar a l’Havana de l’Est / Mireia Salgado

Cuba ha tornat a obrir els informatius internacionals per la reaparició pública de l’expresident Fidel Castro Ruz. Com la mel a les abelles, les seves aparicions públiques omplen les portades i centren els titulars. Diumenge 3 de febrer els cubans escollien entre 612 candidats a l’Assemblea Nacional i Fidel va acudir a votar. Però més enllà que el líder de la revolució exercís el seu dret a vot, la importància de les eleccions recau en els reptes de futur d’un Parlament que ha de prosseguir en les reformes endegades arran del projecte de Lineaments de la Política Econòmica i Social del Partit Comunista Cubà.

En aquest sentit, Fidel Castro, va reiterar que el major canvi econòmic de tots ha estat la pròpia Revolució. “Però clar, res és perfecte, moltes coses que sabem avui no les sabíem llavors, i és necessari treballar per seguir perfeccionant el país, és un deure actualitzar el model socialista cubà i modernitzar-lo, però sense cometre errors”. Una tasca difícil tenint en compte que els reptes per la propera legislatura aniran encaminats a la redacció i aprovació d’un nou Codi de Treball, la millorar de l’eficiència econòmica amb l’impuls de cooperatives i la lluita contra la corrupció.

Uns canvis que han començat en la selecció dels candidats on més del 48% són dones, el 37% són mestissos o negres i la meitat tenen entre 35 i 50 anys. A les seves mans quedarà portar a terme les discussions i els debats necessaris per realitzar els canvi designat als Lineaments. Fins ara Cuba ha viscut certa obertura econòmica permeten els treballadors autònoms, el lliurament de terres i l’accés de capitals estrangers a l’agricultura. Però per la propera legislatura el repte més gran de tots serà, sens dubte, l’aprovació del nou Codi de Treball que ha de posar les bases per a la regulació de tots els treballadors del país.

Per això, serà necessària la col·laboració de la Central de Treballadors de Cuba (CTC) que ha d’iniciar un procés de debat a totes les empreses amb tots els treballadors del país. En aquest sentit el fins ara president de l’Assemblea Popular, Ricardo Alarcón, assenyala que aquesta és una diferència fonamental entre el Parlament cubà i els burgesos. “Allà els triats, aquest grup privilegiat, decideixen. Aquí no hem aprovat cap llei important sense que hagin estat consultats milers i milers de ciutadans”. El darrer procés de característiques similars que va endegar Cuba, fou l’aprovació dels Lineaments de la Política Econòmica i Social del Partit. Segons dades oficials, es van realitzar més de 163 mil assemblees on hi van participar 8 milions 913 mil cubans i es van comptabilitzar 3 milions d’opinions. El resultat d’aquell exercici de participació va fer modificar el 68 % del document original.

Una altra de les novetats importants en la composició parlamentària és que Ricardo Alarcón, després de vint anys presidint el Parlament ha deixat el seu càrrec. Sense cap comunicat oficial, algunes informacions i especialment la rumorologia a peu de carrer —els cubans l’anomenen Ràdio Bemba—, situen aquesta decisió com una conseqüència directa de la detenció del que era la seva mà dreta, Miguel Álvarez. El secretari personal d’Alarcón va ser detingut el juny de l’any passat per un cas de corrupció i desviació de recursos. Es fa difícil saber fins on arriba la lluita contra la corrupció per la manca d’informació oficial, però casos com el de Miguel Álvarez o el general cubà Rogelio Acevedo —combatent de Sierra Maestra que fou destituït com a responsable de l’Aviació Civil— posen de manifest que arriba ben amunt.

La darrera sessió parlamentària, que va tenir lloc al desembre de 2012, va posar en vigor cinc noves lleis que permetien la creació de cooperatives més enllà de l’agricultura. En aquest sentit el nou Parlament haurà de supervisar i impulsar la constitució de  cooperatives en l’àmbit del transport, la gastronomia, els serveis personals i la construcció, entre altres. Es tracta d’una forma jurídica prioritària, pel seu component igualitari, on l’Estat espera poder descarregar moltes de les activitats que sota el paraigües estatal s’han convertit en poc rendibles i deficitàries econòmicament.

Més enllà de l’economia

En darrer lloc, la nova cambra haurà de lidiar amb la incorporació d’una parlamentaria prou significativa. Es tracta de Mariela Castro Espín que arriba al Parlament per mèrits propis com a directora del Centre Nacional d’Educació Sexual (Cenesex). La filla de l’actual president cubà, Raúl Castro, fa anys que dirigeix les accions de lluita contra l’homofobia i ha treballat a fons perquè la càmera legislativa aprovés, entre altres, el matrimoni homosexual. La reforma del Codi de Família s’ha convertit en un cavall de batalla de la comunitat LGTB (Lesbiana, Gai, Transexual i Bisexual) cubana. L’arribada de Mariela al Parlament, doncs, obre una porta a que Cuba aprofundeixi en els valors d’igualtat de gènere, més enllà de les legislacions estrictament econòmiques que van marcar l’anterior mandat.

Mariela Castro afegeix pressió a la ministra de Justícia, Maria Esther Reus, que fa més de tres anys que es va comprometre a portar el nou text davant del Parlament. Fins ara Reus s’ha escudat en la manca de prioritat d’aquesta reforma davant els importants canvis econòmics. Ara en canvi, la responsable de Cenesex, podrà buscar el suport d’altres membres del Parlament per forçar el debat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s