Pressupostos 2012: Mantenir sense endeutar-se

Publicat a ‘El diari de Sant Feliu’, núm 3. Eduard G.
L’actual equip de govern ha presentat un pressupost on preveu unes inversions de 5’5 milions d’euros sense demanar nous crèdits

El darrer ple municipal de 2011 va servir a l’equip de govern per aprovar els pressupostos de l’any que tot just comença. Unes estimacions econòmiques on els màxims responsables municipals preveuen mantenir un cert nivell d’inversions –5,5 milions d’euros en total– sense haver de recórrer a demanar nous crèdits bancaris. Una decisió que per alguns membres de l’oposició com el Partit Popular és encertada, mentre el PSC la va criticar per fer-se a càrrec d’una partida de 2,34 milions d’euros destinats al soterrament. El responsable de l’àrea d’economia, Manel Carrión justifica aquesta decisió com un formula per poder dur a terme noves inversions mantenint el rati d’endeutament del municipi al voltant del 50% respecte els ingressos. Segons Carrión: “Legalment l’ajuntament pot arribar fins al 110% d’endeutament, per tant el consistori pot obtenir els 21 milions d’euros que és l’aportació màxima que entenem que hauríem de fer amb el tema del soterrament”. La resta d’inversions es finançaran amb 1,38 milions d’euros provinents d’altres administracions i 1,78 milions d’euros de la venda de sòl públic a Anselm Clavé.

Pel que fa al capítol de les despeses, la partida més gran va destinada a personal on s’hi inclouen les nòmines d’alts càrrecs, personal funcionari i laboral, incentius al rendiment, quotes, prestacions i seguretat social entre altres, és l’única que s’incrementa en un 2,49% (382.000 euros). Els 15,71 milions d’euros destinats a aquest primer capítol van ser objecte de crítica per la portaveu del PSC Lourdes Borrell, que va esmentar l’informe de la interventora, Isabel Purificación, on es pot veure un increment en el total dels sous –sense tenir en compte la despesa de Seguretat Social– de 9.780 euros mensuals respecte l’anterior equip de govern. La resposta del regidor Carrión va girar al voltant dels més de 800.000 euros de dèficit ocult amb què s’ha trobat el nou govern. “En analitzar el pressupost 2010 –assenyala Carrión– ens vam trobar que el sou desl càrrecs de confiança i dels càrrecs polítics estava pressupostat només per mig any. A això, cal afegir un dèficit en general de les cotitzacions a la seguretat social al voltant de 270.000 euros”. Lourdes Borrell no va voler entrar en aquesta qüestió i es va limitar a esmentar la “coresponsabilitat de CiU” com a antic soci de govern del PSC.

Segons el regidor d’economia, aquest dèficit ocult els ha obligat a “fer contenció en la no cobertura de baixes per aquells treballadors que es jubilen o deixen el seu lloc de treball”. Alhora, el consistori es manté a l’espera de l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per definir la seva política de retribucions amb els treballadors municipals. Aquesta decisió ha generat malestar entre alguns treballadors de l’Ajuntament ja que no saben quines seran les mesures que prendrà el Consistori. El sindicat USOC posava de manifest aquest malestar a la felicitació nadalenca que va fer arribar a tots els funcionaris de l’administració local.

Pel que fa als ingressos l’Impost sobre Bens Immobles (IBI) suposa més de 13 milions d’euros convertint-se en la partida més gran que ingressa el consistori. L’alcalde Jordi San José explicava al seu bloc: “Com és sabut, l’IBI depèn de dos factors: el valor cadastral i un tipus o factor multiplicador que estableix l’Ajuntament a les seves ordenances fiscals i que, segons la Llei d’Hisendes Locals (article 72) pot oscil·lar entre el 0,4% i l’1,10% del valor cadastral. A Sant Feliu, l’any que ve, el tipus serà el 0,522%”. Tot i això les associacions de veïns continuen demanant una revisió a la baixa del valor cadastral perquè consideren que està molt per damunt del valor real. Una petició que, segons Manel Carrión, no és possible fins al 2014 quan toqui revisar-los de nou. Segons la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes aquest impost ha augmentat un 84,7% entre 2005 i 2011.

En l’àmbit de les transferències l’Ajuntament preveu ingressar 7,48 milions d’euros provinents de l’Estat i 2,19 milions de la Generalitat, unes xifres que segons els responsables municipals no es poden veure afectades per les retallades. A aquestes cal afegir la partida de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que l’Ajuntament ha decidit destinar a despeses ordinàries en comptes d’utilitzar-la per inversions, que és la finalitat inicial d’aquesta partida.

Audiència Pública

Tres dies abans de l’aprovació al ple, l’Ajuntament va organitzar una audiència pública per donar a conèixer la previsió d’ingressos i despeses per l’any 2012. En aquesta sessió, l’alcalde va posar de manifest que el procés de participació per aquests pressupostos s’ha fet tenint molt en compte a tots els treballadors municipals, grups polítics i entitats. Una afirmació que contrasta amb l’opinió del portaveu d’ERC, Oriol Bossa: «L’equip de govern fa referència a què “s’han tingut en compte l’opinió de moltes entitats i associacions de la ciutat”, i no ho posem en dubte, però volem recalcar que a nosaltres no se’ns ha tingut en compte, la qual cosa critiquem». També alguns membres de les associacions de veïns han plantejat la manca de participació davant d’un únic acte públic on es va presentar un document tancat i preparat per la seva aprovació. A més a més, tot i la propaganda a través de la web de l’Ajuntament i dels cartells que es van penjar anunciant l’acte, la presentació dels pressupostos va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones, la gran majoria vinculades a l’organització municipal. Una escassa participació del conjunt de la ciutadania per una qüestió decisiva en el desenvolupament econòmic municipal del 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s