«No podem hipotecar-nos construint un gran nombre de vivendes quan no hi ha demanda»

Entrevista a Jordi San José i Buenaventura, alcalde de Sant Feliu de Llob.

Entrevista publicada a ‘El diari de Sant Feliu’, núm Ø.
Text i fotografies: Eduard Giménez
Desprès d’unes vacances santfeliuenques a ritme de «Rolling in the deep» de la cantant Adele, és l’hora de posar-se a treballar com a nou alcalde de la ciutat. Aquest nét d’un futbolista que jugava al RCD Espanyol es confessa “periquito” per herència. Capaç de separar la feina de la vida personal, reconeix que, com a alcalde, hi ha moments difícils en què cal parar, beure’s un got d’aigua, respirar i encarar la següent qüestió.
Jordi San José; Eduard G.

Jordi San José; Eduard G.

—La reobertura de les urgències nocturnes del CAP El Pla, és la primera victòria de l’equip de govern?
—Considero que en una cursa d’obstacles hem superat la primera barrera, però no sé quantes més n’hi ha i si les podrem superar. Més que una victòria, és un resultat fruit d’una gestió molt ràpida i ben feta. Cal dir que a mi em va arribar l’alarma per la reducció del servei de pediatria, no pel servei d’urgències. Aleshores vaig fer gestions ràpidament perquè no volia entrar en un Ajuntament on als quinze dies comencessin a caure coses. És per això que nosaltres ja havíem aconseguit una reunió amb el director del Servei Català de la Salut, el doctor Josep Maria Pedrosa, quan els altres ajuntaments començaven a moure’s.
—El següent obstacle?
—No ho sabem. De moment són 46 els ambulatoris que han perdut el servei d’urgències. El compromís del doctor Pedrosa va ser que seria un tancament d’estiu, i així ha estat. Però ja avanço que, a la reunió amb el director de CatSalut, vaig poder veure el pressupost amb què ha de treballar el responsable de serveis de la zona sanitària a la qual pertany Sant Feliu. Veient les xifres, sabem que tornaran a la càrrega. Ens en sortirem? Espero que sí.
—Un dels primers acords després de les vacances ha estat que l’Ajuntament demanarà d’incloure el soterrament en els programes electorals. Això, quina incidència pot tenir en el desenvolupament d’aquest?
—Amb aquesta iniciativa volem garantir que després del 20 de novembre, sigui quin sigui el nou govern de l’Estat, tingui un compromís amb el soterrament de les vies. La nostra intenció és que durant aquesta legislatura es licitin les obres, per això signarem un acord entre tots els grups municipals per comprometre’s a demanar una reunió urgent amb el proper ministre de Foment. Aquest procediment és imprescindible, ja que l’obra del soter-rament s’ha de licitar a Madrid. Desprès d’això, caldrà signar un conveni de finançament entre Generalitat i Ajuntament.
—Vostè, abans de les eleccions, no estava d’acord amb el pla de finançament previst per l’antic  Govern. Com planteja afrontar les despeses del soterrament?
—L’anterior equip de Govern pretenia que el consistori sufragués una part de les despeses de les obres del subsòl. Nosaltres, des del primer moment, vam dir que estàvem en desacord amb aquest plantejament. És evident que l’Ajuntament haurà d’aportar diners per pagar l’obra en superfície, però cal que la Generalitat tingui una visió global per fer front a l’obra del subsòl. Per això, reiterem que el Govern català disposa d’un pla d’inversions de l’Estat, que és la disposició addicional tercera d’inversions en infraestructures, on s’han acumulat els fons dels darrers dos o tres anys per manca de projectes. Mentrestant, a Sant Feliu tenim un projecte acabat que no rep finançament. Per tant, el 50% que correspon a la Generalitat i a l’Ajuntament es pot resoldre amb un acord polític en el marc de les despeses no adjudicades de la disposició addicional tercera dels anys anteriors. Per tant, hi ha un escenari que permetria formalitzar el soterrament.
—Vostès van votar en contra del model de finançament que defensava CiU. Quins efectes té aquest posicionament en el pacte de govern?
—Desprès de les eleccions municipals vam mantenir converses tant amb el Partit Socialista com amb Convergència i Unió, i tots dos van estar d’acord de sol·licitar els fons de la disposició addicional tercera. És aquest el marc on hem de lluitar per finançar les obres del subsòl, i els dos partits de l’antic equip de govern hi estaven d’acord. Pel que fa a la superfície, és evident que nosaltres hi hem de fer una aportació.
—Com la finançaran?
—No volem que derivi d’una modificació del planejament urbanístic com la que plantejava l’anterior Govern. No crec que la creació d’habitatges de catorze plantes sigui la fórmula. Més aviat opto per negociar operacions de crèdit especial a més llarg termini, o que ens permetin superar els límits d’endeutament que tenen els municipis. Tal com està el mercat de la construcció i la demanda d’habitatges, no podem hipotecar-nos construint un gran nombre d’immobles per als quals no hi ha demanda. Ara mateix ens movem en un context d’incerteses, per això veig més factible intentar negociar operacions de crèdit.
—En quina situació econòmica es troba el consistori?
—Més o menys com tothom, però una miqueta millor. El pressupost local té dos grans blocs: el pressupost d’inversions i l’ordinari. Pel que fa a les inversions, estem en un nivell d’endeutament que ja voldrien tenir molts ajuntaments. Per tant, podem sol·licitar crèdit si l’Estat ens hi autoritza. En canvi, el pressupost ordinari, amb el qual es paga l’electricitat, el personal i les transferències, aquest any el tancarem amb dèficit per dos motius: en primer lloc, que els ingressos han caigut per a tothom i per als ajuntaments també, i, en segon lloc, l’Estat l’any vinent retindrà a compte els diners corresponents als pagaments que va fer a l’any 2008 i 2009 sobre unes previsions que van ser excessivament a l’alça. En el cas de la nostra ciutat són 1,2 milions d’euros que cal tornar en cinc anys. És per això que el 24 de setembre tinc previst presentar una proposta a l’assemblea de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que tindrà lloc a Madrid per buscar una sortida conjunta per a aquests centenars de milions d’euros que els ajuntaments de tot l’Estat veuran disminuïts dels ingressos en els propers cinc anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s