Processons solidàries al Sàhara Occidental

Són moltes les persones que viatgen als campaments de refugiats sahrauís d’Algèria durant la Setmana Santa

Per Setmana Santa a més a més de les processons catòliques que mobilitzen l’Espanya confessional, cada any es porta a terme una processó més laica i de retruc esquerranosa. Són moltes les famílies de tot l’Estat que durant les vacances d’estiu acullen nens i nenes sahrauís provinents dels campaments de refugiats (que reben el nom de wilayas) de Tindouf, a Algèria. Amb la voluntat que aquestes famílies coneguin la situació dels camps de refugiats, les autoritats de la República Àrab Sahrauí (RASD) en col·laboració amb onegés de l’Estat Espanyol, organitzen vols xàrter a les wilayas. Un d’aquests vols surt sempre per Setmana Santa. Així, durant els dies de mort i resurrecció moltes famílies catalanes i col·lectius de solidaritat visiten el Sàhara Occidental. Enguany però, només sortien quatre vols entre els quals un de Barcelona. Tal i com es queixa la Rosa Maria Fernández de Zaragossa, “volia sortir amb el vol d’Aragó, però es va cancel·lar i em van dir que només hi havia una plaça al de Barcelona”. Finalment, desprès de nou anys ha pogut visitar a la nena que va acollir. Avui ja és una dona de setze anys que l’acompanya a visitar la wilaya de Smara.

L’equipatge de la Rosa, com el de la majoria dels passatgers del vol d’Air Argelie amb destinació a Tindouf, excedia els vint quilos permesos. Això evidencia dues realitats; d’una banda la col·laboració assistencial, quasi caritativa de les organitzacions i col·lectius que viatgen als campaments de refugiats. I de l’altra la dependència gairebé absoluta d’aquesta ajuda que tenen els habitants i els projectes iniciats a aquests campaments. Unes instal·lacions precàries obliguen a l’organització dels visitants per ordenar i classificar el material. Cal que tothom col·labori per carregar i descarreg

ar l’ajuda als camions que aniran a les diferents wilayas. Però no és fins al dia següent que el paisatge àrid i monocromàtic que s’estén fins l’horitzó, obliga a entendre la dependència i la nec

essitat d’aquesta ajuda. Sense les tones de material escolar, medicaments i aliments no haurien pogut sobreviure durant 35 anys les més de dues centes mil persones que viuen als campaments de refugiats sahrauís. Milers d’exiliats que habiten en una terra cedida per Algèria l’any 1976 en ple fervor anticolonialista. Per mantenir viva la memòria de la terra que es van veure obligats a abandonar, les wilayas reben el nom de les principals ciutats del Sàhara Occidental que resta ocupat per Marroc.

Però aquest anys Alà i/o Sant Josep han donat la benvinguda als visitants amb l’or del Sàhara, el mineral més preuat als campaments, l’aigua en forma de pluja. L’alegria i la frescor d’un matí ennuvolat al mig del desert, dura poc. Al mig dia el sol fa acte de presència i amb ell la calor i la pols ho envaeixen tot. Desprès d’un miratge plujós tornen les dures condicions de vida amb que els exiliats sahrauís conviuen diàriament. Unes condicions compartides una setmana a l’any per gent de totes les edats disposada a gaudir d’unes vacances sense aigua potable, amb un elevat risc de bactèris estomacals, una pols irrespirable i un sol insuportable. Són set dies de convivència a la RASD. Pot ser només set dies contra tota una vida, però sens dubte 164 hores de dura processó. El més important és que les ferides i els sentiments d’aquesta, es converteixin en activisme i denúncia durant la resta de l’any.

Smara, Sàhara Occidental

Un pensament sobre “Processons solidàries al Sàhara Occidental

  1. un relat que m’ha portat de nou a aquella processó de setmana santa… gràcies!!!!
    “Pot ser només set dies contra tota una vida, però sens dubte 164 hores de dura processó. El més important és que les ferides i els sentiments d’aquesta, es converteixin en activisme i denúncia durant la resta de l’any. ” som els ulls i la veu d’aquells que no volen veure i que no els deixen parlar!!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s