Un encontre amb Paquito el de Cuba

 

Vam arribar puntualment a El Costillar de Rocinante, una casa colonial convertida en hotel on s’allotgen i es reuneixen els periodistes internacionals que visiten Cuba. La primera sorpresa ens arriba per boca de la recepcionista: “Paquito ha trucat per avisar que arribarà mitja hora tard, que l’esperin aquí”. A Cuba, i encara més quan has quedat amb un cubà, trenta minuts d’espera no són quelcom prou remarcable com per considerar-ho un retard. De fet, per molts entra dins el marge de la puntualitat.

Aprofitem per muntar l’equip i buscar la millor butaca on seure el nostre entrevistat. Francisco Rodríguez, Paquito el de Cuba, ens sorprèn immersos en una discussió pel millor enquadrament. Unes faccions quasi esquelètiques dibuixen un gran somriure. La seva figura excessivament prima corrobora la presentació que vam trobar al seu blog on fa pública la seva condició de pacient de sida. De la mateixa manera que la localització tampoc és casual. Ens confessa que a casa no se sent còmode parlant de segons quins temes. La seva mare ho entén i de fet conviu amb la parella de Paquito amb total normalitat, però ell vol expressar-se amb franquesa i prefereix fer-ho en un lloc neutral. L’objecte de l’entrevista és l’homosexualitat.

 

El que ens va convèncer per contactar amb ell va ser la seva presentació al blog, clara, sincera i aparentment contradictòria: “Sóc Paquito, el de Cuba; martià i periodista; comunista i gai; ateu convençut i supersticiós ocasional; pare d’un fill a qui adoro i parella des de fa gairebé set anys d’un home seronegatiu que m’estima; pacient de sida des del 2003 i supervivent des de fa més de cinc anys a un limfoma no Hodgkin; professor universitari i alumne de la vida; seguidor dels temes econòmics cubans i apassionat devorador de literatura universal; opinador incontinent i bel·ligerant mesurat; amic dels meus amics i compassiu amb els meus enemics; equivocat moltes vegades i mai penedit; optimista empedreït i entusiasta etern; viu i feliç; en fi, un altre tipus normal i corrent, que vol compartir amb tu la seva història, opinions i anhels…”

 

Però a més a més Francisco Rodríguez és director d’informació general del diari Trabajadores i un humanista allunyat de la banalitat i dels privilegis. Una persona capaç d’escoltar, comprendre, rebatre, sentir, criticar, construir i sobretot, de viure. Amb un somriure d’orella a orella i una convicció esfereïdora, respon afirmativament la nostra darrera pregunta: “Sí, sóc feliç. Al llarg de la meva vida he tingut la sort d’anar configurant una mena de gran família que m’estimo, em recolza i m’anima en la meva feina, tant la diària com al blog”. Aquest va ser el primer de diversos encontres més que vam tenir, però tan sols alguns dels que, de ben segur, tindrem en el futur.

 

Per conèixer una mica més Paquito, podeu visitar-lo a: http://paquitoeldecuba.wordpress.com/

 

L’Havana, Cuba.10.08.2010

 

 

 

 

 

4 pensaments sobre “Un encontre amb Paquito el de Cuba

  1. Hola Edu, com estàs?
    m’ha fet molta il·lusió saber de tu i del teu nou bloc, me’l miraré tant sovint com pugui. 🙂
    Petons i cuida’t!

  2. Hola, és interessant, m’ha fet mirar la seva pàgina per saber més coses sobre ell; no entenc que l’empeny a seguir “fidelment”(mai millor dit) la figura del representant d’un govern que l’ha “castrat” en molts sentits, encara que pugui compartir una filosofia de vida d’un poble.
    Escriuràs potser un fragment de l’entrevista que li vareu fer? M’agradaria llegir-la.

  3. Aquest noi es com ho has vist!100 % natural! Paquito estuvo en la escuela conmigo y es sencillo y talentoso, es en resumen un chico normal y ahí está su secreto, eso si con su buena dosis de talento.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s